Bocanila
Bocanila |
Initial am dorit sa postez un articol despre constructia unui adapost pentru porunbei, dar mi-am adus aminte ca blogul este ceva personal, asa ca am hotarat sa va impartasesc despre prima mea exeperienta dificila in cresterea acestei superbe rase de porumbei. Asa ca o sa va vorbesc despre cea mai neagra experienta a mea in legatura cu cresterea lor. Era prin noiembrie 2005, intr-una din zilele calduroase asa cum numai in ultima vreme a fost sa fie.Era dimineata atunci cand am deschis usa de la voliera pentru zborul zilnic al micilor mele bijuterii zburatoare. In momentul in care am deschis-o , am gasit un pui de gutan mort chiar in fata usii. L-am recunoscut din prima, era unul din puii caruia ii permiteam sa mai intre in voliera la masa de zi cu zi si se simtea ca acasa alaturi de porumbeii mei.L-am privit cu compasiune dupa care, fara sa dau prea multa importanta, l-am indepartat si mi-am vazut de probleme mele in continuare. Dupa aproximativ 2 saptamani a inceput cosmarul. La inceput n-a fost mare lucru, doar cativa care erau mai ciudati in comportament si cativa mai umflati decat de obicei. Dupa aceea a urmat socul.....
Albisoara- prima seara |
Albisoara, prima dintre porumbite a murit dupa o scurta si ciudata boala. Cea care a inceput seria de Hunkari la noi in familie si din prima zi de cand am adus-o a fost cea mai harnica in a pune bazele noilor generatii, s-a dus ! nu ne venea sa credem ochilor cand unul din pui sai, Fifi a paralizat pe partea dreapta a corpului nemaiputand sa se miste nici macar pentru ase hrani. Iar cel mai mare dintre puii acesteia , viitorul Bocanila a repetat comportamentul mamei sale, cu miscari necontrolate ale capului si corpului si imposibilitate de a se hrani. Speriati, am luat femela si ne-am dus de urgenta la un cabinet medical veterinar, unde am primit sec si irevocabil diagnosticul : PARAMIXOVIROZA, una dintre cele mai perfide boli - http://www.porumbei.ro/paramixoviroza-porumbeilor/.
Si mai crunt decat diagnosticul a fost indicatia de a elimina intregul efectiv de porumbei pentru a distruge in totalitate virusul. Nu cred ca cineva care e la inceput de drum si creste fara nici cea urma de interes si sunt condusi numai de dragoste fata de aceste pasari ar fi putut accepta sfatul respectiv. Asa ca dupa discutii interminabile dupa parerea familiei noastre, am cumparat o sticluta de vaccin de 80 de doze, chiar daca noi nu aveam decat 12 si am incercat imposibilul. Pasarile se vaccineza in spatele capului, insa mare atentie la efectuarea lui. Porumbei trebuie bine imobilizati foarte bine, altfel vor pati ceea ce unul dintre masculii nostrii mai tineri au patit-o. S-a smucit in mainile sotiei exact in momentul in care injectam serul, iar rezultatul a fost ca dupa 2-3 ore acesta a decedat datorita incetarii functiei cardiace datorate serului intrat direct in circuitul sangvin. Dupa vaccinare am mai avut inca 2 decese in randul lor dar calvarul inca nu se terminase. 2saptamani ne-am chinuit sa-l tinem in viata pe Fifi, cel cu paralizia, dupa care si-a revenit complet.
Dor de zbor |
Fam. Bocanila |
Sfatul meu , in urma acestei prime experiente, este urmatorul :
- excludeti orice interactiune a porumbeilor vostrii cu altii, chiar si la expozitii sau competitii. Cautati sa va implicati direct in transportul lor la linia de plecare, fiindca cu nici un alt animal omul nu se comporta astfel la competitii cum face cu porumbeii. Daca ei pleaca dintr-o masina sau 10 din acelasi loc nu prea conteaza, insa conteaza enorm asupra performentei lor, conditiile de transport si hrana oferite de "oficiali" care se "asigura" de corectitudinea conditiilor de competitie.
- eliminati orice contact a apei sau mancarii porumbeilor vostrii cu altii, astfel spus, nimeni si nimic strain sa nu poata patrunde in voliera vostra. Pe viitor voi prezenta cateva sisteme simple de siguranta aduse vaselor de mancare, apa si suplimente atat de necesare lor - ultimele doua consider ca ar trebui sa fie in permanenta la dispozitia lor
- curatenie zilnica a adaposturilor sau cel putin la cateva zile - asta in functie si de adaposturile construite si numarul porumbeilor detinuti - voi prezenta pe viitor, proiecte de sisteme capabile a mentine curatenia fara a fi nevoie de intrarea zilnica a proprietarului in voliera.
- zilnic apa proaspata, mentinuta in conditii igienice stricte, eliminand astfel contaminarea acesteia cu patogeni
- mancare de calitate si eventual controlata sanitar-veterinara dupa un program clar stabilit - in lipsa acesteia sau a lipsei de finante necesare asigurarii lor, cumparati numai de la comercianti de incredere, verificati deja de altii crescatori, chiar daca nu va pot prezinta certificate de calitate a semintelor folosite.Mergeti pe sistemul de publicitatea facuta de client, cea "din gura in gura".
- zbor liber sau dupa un program bine stabilit. Eu personal, in fara timpului afectat meselor, le dau liberate absoluta la zbor si culmea, facand o mica gluma, ei sunt de o puturosenie desavarsita, nu pleaca de langa casa nici sa-i pici cu ceara, insa au o scuza, ca sunt "de frumusete" si nu calatori !
Si in final, sa stiti ca chiar aceasta experienta mi-a dovedit fapult ca am dreptate atunci cand am hotarat ca nu vom folosi medicamente decat in momentul declansarii boli in sprijinul organismului de a lupta cu boala si nu profilactic.Iar vaccinul a fost prima si ultima data cand am folosit. Nu cred in "prevenire", cred insa in puterea sistemului imunitar care trebuie intarit in mod natural. Un altlet dopat poate ajunge campion ,dar cand nu mai are "dopul " nu mai face performanta nici cat o ceapa degerata si mai exista posibilitatea extrem de mare ca organismul, dupa dopare, sa nu mai faca fata nici unei alergari obisnuite prin parc !Nu mai ajutati mari industriasi ca pe baza temerilor noastre sa mai faca profituri uriase. Anual mor peste 500.000 de oameni de gripa, iar de cea aviara dupa atatia ani, numarul deceselor nu a depasit 150, in schimb au fost nimicite zeci de milioane de pasari. La gripa porcina pana si Organismele internationale s-au sesizat de marea magarie ! Si atunci au fost sacrificate zeci de milioane de porci, porci care ar fi adus redus cat de cat marea foamete africana ! Ce sa mai spunem de boala vacii nebune de care nici macar nu se mai aude. Din pacate si mass media are marele sau aport la aceasta mare inselatorie si nebunie. Asa ca intorceti-va cu fata catre mama Natura si aratati-le dosul politicienilor si marilor industriasi si politicilor de interes in care preaslavesc zeul Ban si obligati-i prin fapte si atitudine sa tina cont si de cel mai mic dintre voi !
Priviti ce inseamna puterea Vietii !
Vizionati-l pe Bocanila in timpul bolii de paramixoviroza in videoclipul de mai jos
Si acum priviti-l pe acelasi Bocanila dupa boala ! Ii sta bine, nu-i asa? Voi ce ziceti ? |
Bună ziua, am găsit un porumbel bolnav de PMV şi acum mă chinui cu el. Vă rog să mă ajutaţi cu sfaturi deoarece nu mănâncă şi nu bea apă singur. Mulţumesc, George Chisălescu
RăspundețiȘtergere