marți, 2 noiembrie 2010

PRINCIPII NUTRITIVE
Sunt alcatuite din mai multe component, dupa cum urmeaza :
  Glucidele, numite si hidrati de carbon, constituie material prima cu rol preponderant energetic; ele produc caldura, forta si confera rezistenta la oboseala. Furajele cu un continut mai mare in glucide, circa 70 %, sunt in principal grauntele de cereale.
  Lipidele, numite generic grasimi,  formeaza elemental termogen (prin arderea grasimilor in organismrezulta caldura) si producator de forta. Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele plantelor oleoginoase: canepa, in, floarea soarelui, etc.
  Proteinele, sau protidele, cunoscute si sub numele de albuminoide, sunt compusi cu functie plastica, de constructive; ele contribuie la formarea muschilor si prin desfacere in organism in partile lor componente, pun la dispozitia acestuia aminoacizi, substante extrem de importante pentru functiile vitale ale puilor si tineretului, cunoscand ca procesul de crestere este legat de cantitatea de albuminoide din corp. Fiind elementul reparator, sunt necesare si porumbeilor adulti pentru refacerea celulelor si tesuturilor uzate; intra in compozitia penelor, ghearelor, etc., de unde rezulta necesitatea maririi cantitatii de furaje mai bogate in protein in perioada naparlirii. Nutreturile vegetale bogate in substante proteice sunt constituite din semintele plantelor leguminoase: mazare, mazariche, linte, etc..
APA
  Este elemental necesar bunei desfasurari a tuturor functiilor organismului. Nealimentarea prelungita  cu apa duce la o sete puternica; prin privarea de apa, se ajunge la pierderea a unei cantitati de 20-22 % din apa de constitutie si porumbelul moare.
  Necesarul zilnic de apa de baut la porumbei este de 30-60 ml,uneori chiar mai mult, variind in functie de rasa, de varsta, de greutatea corporala, temperature mediului ambient, perioada de activitate sau de  repaos, starea fata de cuib (ex. hranirea puilor) etc.
  In timpul sezonului rece, care oarecum corespunde si cu perioada de repaus, un porumbel bea apa putina, cam 20-30 ml pe zi; primavara, crescand  temperatura mediului, reluandu-si activitatea, necesarul creste la 30-40 ml pe zi, iar vara, in plina activitate, ca si-n  timpul cresterii puilor, cantitatea necesara creste la 50-60 ml pe zi. Bineanteles, necesarul este mai ridicat la porumbeii de talie mare (1000-1200 gr.), fata de rasele la care un exemplar ajunge la cca 250 gr. greutate.
  Apa de baut trebuie sa fie intotdeauna proaspata, in care scop se va schimba de 2-3 ori pe zi, mai ales vara. La administrare ea trebuie sa fie de 8-12 gr. C. Sub 6 gr.C este prea rece, putand produce tulburari digestive, iar peste 15 gr. C nu potoleste setea. Tinand seama de temperature optima necesara, este recomandabil ca iarna sa fie tinuta cateva ore in casa inainte de administrare, pentru a ajunge la 10-12 gr. C. De altfel, aceasta operatie este binevenita si din alt motiv: cunoscand ca in centrele populate apa potabila este deseori tratata cu cloramina, mentinerea ei cateva ore in galeata, duce la eliminarea clorului in exces, evident ca in aceste situatii este bines a se procedeze astfel nu numai in sezonul rece. Adapatorile vor fi plasate astfel ca sa nu fie posibila murdarirea apei cu excremente si prin aceasta contaminarea ei cu eventuali microbe, ciuperci sau paraziti. La stabilirea necesarului de apa, trebuie sa avem in vedere si anumite cantitati pentru baia porumbeilor, curatenia, spalarea adapostului si a volierei. 


                                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu