marți, 14 decembrie 2010

Hranirea porumbeilor (2)

Profesorul dr. St. Peterfy, in lucrarea sa "Cresterea porumbeilor" recomanda ca iarna, furajele sa se administreze intr-un singur tain, la amiaza, iar in perioada antrenamentelor, acestea sa se dea tot intr-un tain insa spre seara.
In general, in timpul concursurilor ratia va contine mai mult porumb si grau, acestea avand o valoare energetica mai mare.
In perioada marii naparliri, care incepe cam la sfarsitul lunii august- inceputul lunii septembrie, porumbeii trebuie hraniti cu amestecuri care sa cuprindaun plus de orz, floarea-soarelui, canepa sau rapita. Iata un exemplu de asemenea ratie : porumb 25%, mazariche sau borceag 25%, grau 5%, orz 10%, mei 3%, si canepa sau floarea soarelui 5%. Bineinteles nu vor lipsi vitaminele si sarurile minerale.
Pentru perioada de dupa naparlire si pana la inceperea imperecherilor, prof. Peterfy propune urmatorul amestec: porumb 40%, orz 40% si grau 20 %: un alt exemplu: porumb 80% (mai ales pe timp geros), orz 14% si mazariche 6%. Alti autori recomanda ca iarna, dupa terminarea naparlirii, sa se dea: orz 40-45%, ovaz 20-25%, mazariche sau borceag(amestec de mazariche cu o graminee) si linte 6%, rapita 4-5% si in 1-2%.
  In timpul depunerii oualelor si a hranirii puilor, acelasi prof. Peterfy propune amestecuri de furaje in urmatoarele proportii: mei 40%, mazariche cu borceag 20%, mazare 10%, porumb 10%, grau 10% si orz 10%. o alta varianta: grau 28%, porumb 18%, mazariche sau borceag 48%, rapita 3% si canepa 3%.
O alta varianta de retetar, folosita de o parte a columbofililor, realizata in functie de greutatea porumbeilorar fi:
  - pentru rasele mici si mijlocii: mazariche sau borceag 30%, linte 15%, grau 20%, porumb 30% si rapita 5%.
  - pentru rasele grele: mazariche sau borceag 40%, porumb 40%, grau 15% si floarea soarelui 5%.
  In timpul antrenamentelor si a concursurilor, porumbeii au nevoie de un aport de graunte cu valoare ridicata, porumb, grau, substante proteice si lipide, ca materiale de refacere a muchilor si celorlalte organe si tesuturi: de asemenea se cere un aport de minerale si vitamine. Ca sfat, in privinta vitaminelor si mineralelor solubile, personal recomand produsele realizate de Institutul Pasteur din Bucuresti (POLIVIT, SELEVIT SOL, AD3E,etc) atat datorita calitatilor ridicate, pretului redus si a usurintei folosirii acestora cat si ca un ajutor dat firmelor romanesti de specialitate pentru a trece mai usor de aceasta perioada de criza economica. Produsele romanesti nu sunt cu nimic mai prejos fata de cele occidentale, ba de multe ori ele fiind superioare acestora, singurul domeniu in care acestea prezentandu-se mai slab, fiind a celui publicitar si asta mai mult datorita bugetelor mici alocate decat a profesionalismului romanilor care realizeaza aceste actiuni.
 Inaintea fiecarui sezon sportiv, se recomanda ca timp de 8 zile sa se administreze zilnic in apa de baut, cate 1-2 lingurite la litrul de apa a urmatorului amestec: citrat de sodiu 50 gr., sulfat de sodiu 25 gr., bicarbonat de sodiu 25 gr. si fosfat de sodiu 10 gr.
  In cadrul programului de pregatire pentru concursuri, se poate administra ca energizant zaharul : cate 0,5-1 gr./zi/porumbel la fiecare 8-10 zile. Zaharul este un excelent producator de energie, atenuand senzatia de oboseala, de foame, avand actiune calmanta in iritatia cailor respiratorii.. Aceleasi efecte au glucoza si mierea. De pilda glucoza 40% este un bun energizant si se administreaza in apa de baut in proportie de 1/7 iar mierea  pe langa efectul energizant, are actiune calmanta, usor laxativa si se administreaza la fel ca zaharul.
  Dupa intoarcerea porumbeilor din concursuri se recomanda a se administra amestecuri depurative, cu efect laxativ, din orz si seminte oleaginoase, in special date a doua zi dupa concurs. Tot a doua zi multi columbofili recomanda umectarea semintelor cu picaturi de ulei de usturoi (30 picaturi la 1 kg de amestec de graunte), acesta avand rol de dezinfectant al cailor respiratorii. Tot ca supliment se recomanda folosirea drojdiei de bere, cam 1-2 gr. la 100 gr. de graunte, acestea ajutand la refacerea continutului de vitamine din complexul B.
Un sfat important pe care-l mai fac, este acela de a asigura existenta permanenta a unui drob(cristal) de sare  in voliera porumbeilor. Dimensiunile acestuia nu au mare importanta, porumbeii consumand din el atat cat considera ei ca au nevoie.

  In final, de ce sa nu ne rasfatam porumbeii si cu o reteta de desert, pe care Revista Belgiana de Columbofilie ne-o recomanda: paine prajita granulata 2kg, canepa 2 kg, mei 1 kg, orez 1 kg, orz perlat 1 kg, rapita neagra 1 kg si zahar 1 kg. Din acest amestec, li se da porumbeilor zilnic de marti pana vineri, cate o ratie de 20-25 gr. Aceeasi revista ne da si reteta desertului de rezistenta pentru"fondistilor": paine prajita 2 kg, canepa 2 kg, orez 1 kg, rapita rosie 1 kg, seminte de varza rosie 250gr.- cate 20-25 gr. inaintea zilelor premergatoare concursurilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu