Totul despre porumbei |
Exemplu de calcul a ratiei unui porumbel
Tabel publicat de Feliciu Bonifaciu in lucrarea "Rasele de porumbei din Romania |
Mai jos aveti calculul efectuat pe 2 retete de amestecuri de seminte alese aleator :
Acest amestec satisface cerintele necesare, continand o cantitate in plus de glucide si lipide, proteinele aflandu-se la un nivel minim acceptat.
Amestecul din rereta de mai sus are nivelul de proteine si lipide sub minimul acceptat urmand ca cele doua componente sa fie reevaluate. In acest mod se poate realiza ratiile zilnice necesare porumbeilor in diverse momente ale anului si sa alegeti semnintele impreuna cu procentajul acestora folosit in amestec.
In legatura cu administrarea mineralelor, o reteta corespunzatoare si la indemana ar fi compusa din :
- Fosfomar 82,5 %
- Sare furajera iodata 15 %
- Sulfat de fier 1,2 %
- Sulfat de magneziu 1 %
- sulfat de cupru 0,3 %
Aceasta formula se poate asigura prin realizarea de catre crescatorul interesat a unei turte care sa contina urmatoarele 50 % nisip grosier sau pietricele, 25 % var stins, 10 % scoici si coji de oua pisate, 10 % sare de bucatarie, si 5 % carbune de lemn. Se amecteca componentele si se umecteazasi se amesteca pentru a se obtine o masa compacta din care se face turta.
Pe langa ratia de graute si turta de minerale , se va pune la dispozitia porumbeilor hrana verde la discretie formata din spanac, salata, frunze de papadie, varza, morcovi rasi, etc, maruntile si eventual presarete cu putina sare.
Celor ce nu au timpul necesar urmarii ratiilor de mancare, dar si celor ce nu de putine ori au avut probleme cu calitatea grauntelor cumparate din piata, le recomand folosirea furajelor uscate sub forma de mici palete, fabricate de firmele specializate de hrana animala si care-si permit un control fito-sanitar al componentelor folosite in retete cat si depozitarea in conditii stricte a acestora.
Arta si pasiunea, dintr-o lovitura ! |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu