joi, 21 octombrie 2010

Substantele minerale


   “ Adeseori uitate sau neglijate, sunt absolut necesare organismului in procesul de intretinere, crestere si productie, pentru pastrarea echilibrului fiziologic, adica a starii de sanatate. Ele participa la procesul de digestie, respiratie, mentinerea reactiei sangelui, excitarea tesutului muscular,  formarea scheletului, intra in compozitia oului, a laptelui de gusa, etc.. Daca nutreturile pe care le dam porumbeilor n-au aceste elemente, la nivelul functiilor organismului se impune ca tot ce este deficitar sa se adauge in ratie sub forma de saruri minerale. In functie de necesitatile organismului, mai mari (in gr.) sau mai mici (in mg.), elementele minerale se clasifica in : macroelemente (calciul, fosforul, potasiul, clorul, magneziul, sulful) si micro(oligo)elemente (cuprul, manganul, zincul, iodul, fierul, cobaltul, molibdenul, seleniul).
  Calciul - intra in compozitia oaselor, a coji oualelor, in plasma sangelui si aproape in toate celulele vii; are rol in excitarea tesutului muscular si cel nervos. Deoarece semintele de cereale, care formeaza baza alimentatiei porumbeilor, sunt foarte sarace in calciu, se recomanda sa se dea porumbeilor ca adaos in hrana sub forma de faina de oase, coaja pisata de oua, creta furajera, var stins, precum si apa calcaroasa.
  Fosforul - se gaseste in organism sub forma de fosfati de calciu, magneziu si de sodium, precum si ca fosfoproteine si fosfolipide. Fosforul sub diferitele lui forme, alaturi de calciu, magneziu si alte elemente(sodium, potasiu) ia parte la transformarile glucidelor in organism, la formarea scheletului, a oualelor etc.. Furajele bogate in fosfor sunt : faina de peste, faina de oase, faina de sange, de carne, taratele de grau, fosforul de calciu, etc., iar atat insuficienta de calciu si fosfor, cat si excesul lor in alimentatia porumbeilor sunt daunatoare sanatatii.
 Magneziul - intra in compozitia oaselor si in general a tuturor celulelor. Insuficienta acestuia in organism duce la scaderea productiei de oua, subtierea cojii oualelor, moartea embrionului in ou, etc.. Nutreturile cu continut mai ridicat de magneziu sunt: semintele, furajele verzi. Sulfatul de magneziu se recomanda in combaterea stressului neuropsihic, avand actiune calmanta asupra sistemului nervos.
  Sulful -ia parte la formarea penelor, ciocului si ghearelor ; el intra in compozitia metioninei, aminoacid extreme de important pentru mentinerea starii de sanatate. Bogate in sulf sunt : faina de pene, floarea de sulf, sulfatul de sodiu.
  Cuprul - ajuta la formarea hemoglobinei.
  Manganul - este necesar pentru crestere si reproductive
  Zincul - este biocatalizator cu rol in cresterea si formarea oaselor
  Iodul - este parte component a unui hormone si participa la procesele chimice din organism
  Cobaltul - ia parte la formarea vitaminei B12
  Molibdenulare actiune antagonica cu Cuprul (se foloseste sub forma de molibdat de amoniu ca antidote in intoxicatiile cu cupru)
  Seleniulsinergic cu vitamina E, are rol in prevenirea miodistrofiilor si a diatezei exsudative administrat sub forma de selenit de sodium(0,25 mg. dizolvat in 2 l de apa cu care se umecteaza 8,259 kg furaje).
  Fieruleste necesar formarii hemoglobinei din globulele rosii ale sangelui; lipsa lui ducand la anemie si provocand incetarea productiei de oua. Nutreturile bogate in fier sunt :leguminoasele, germenii de cereale, varza, spanacul, si in general nutreturile verzi, precum si faina de sange si de carne.
   Pe langa elementele aratate, amintim  siliciul, arsenal, sodiul, potasiul, clorul, fiecare indeplinind anumite functii in schimburile de materie, in mentinerea apei necesare sau eliminarea ei (este vorba de echilibrul hidrostatic din organism), mentinerea tonusului nervos etc.
  Este util de stiut ca unele elemente minerale actioneaza synergic si chiar dependent unul de prezenta celuilalt, iar altele au actiune antagonista. Astfel calciul si fosforul trebuie sa coexiste in organism si acesta intr-un anumit raport. Calciul administrat fara fosfor, nu este retinut de organism; osificarea corecta se realizeaza la existenta  in organism a celor doua in raport cu Ca/P= 1,5. Este important de retinut ca minereul de fosfat de calciu nu se va da in hrana porumbeilor deoarece contine si alti compusi ca saruri de fluor care sunt toxice.
  Printre elementele care actioneaza sinergic amintim Fe/Cu si Mn/Zn, iar printer cele care actioneaza antagonic sunt Cu/Mo , Ca/Iod, etc.
Calciul , de exemplu, in prezenta aluminiului, magneziului etc., formeaza saruri insolubilecare, se intelege de la sine , vor fi eliminate ca atare, fara nici un folos pentru organism, fara a insista asupra formari, eventual,  de compusi daunatori.  “
    In zilele ce vor urma, vom spicui din articolele celor doi medici veterinari, despre vitamine si importanta acestora, cat si modul in care se poate realiza o ratie echilibrata si eficace.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu