luni, 15 noiembrie 2010

Hranirea porumbeilor

Totul despre porumbei
      Hranirea porumbeilor trebuie sa tina cont de echilibrarea acesteia in ce priveste cantitatea cat si calitatea acesteia. Pe langa respectarea unui program riguros de hranire dar si a conditiilor in care acestea se executa, trebuie asigurat organismului acestora, in proportii corespunzatore, substantele plastice sau trofice - materialul de constructie necesar cresterii, substantele energetice si cu rol catalizator necesare unei bune desfasurari a multiplelor si complexelor biochimice. Este obligatoriu ca alimentatia porumbeilor sa contina toate cele cinci principii alimentare : proteine sau protide, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine.Pentru alimentarea unui porumbel se considera ca este nevoie de graunte in cantitate de 10 % din greutatea sa corporala, deci intre 20-100 grame, aceasta variind in functie de anotimp, perioadele de activitate sau repaos competitional, reproductie sau stare de sanatate.
  Exemplu de calcul a ratiei unui porumbel
 Se considera un porumbel de zbor in greutate de 300 grame. Acesta trebuie sa primeasca zilnic 30 gr. de hrana, care sa contina cel putin 4 gr. proteine, 1 gr. lipide si 15 gr. glucide. In cazul perechilor cu pui, incepand cu varsta acestora de o saptamana se calculeaza 4 x30 gr.= 120 gr. hrana. Pentru a putea face calculul ratiei este nevoie de a cunoaste continutul in substante digestibile ale grauntelor folosite. Pentru exemplificare aveti cateva tabeluri folosite in mod curent.


Tabel publicat de Feliciu Bonifaciu in lucrarea "Rasele de porumbei din Romania







  Mai jos aveti calculul efectuat pe 2 retete de amestecuri de seminte alese aleator :




  Acest amestec satisface cerintele necesare, continand o cantitate in plus de glucide si lipide, proteinele aflandu-se la un nivel minim acceptat.




  Amestecul din rereta de mai sus are nivelul de proteine si lipide sub minimul acceptat urmand ca cele doua componente sa fie reevaluate. In acest mod se poate realiza ratiile zilnice necesare porumbeilor in diverse momente ale anului si sa alegeti semnintele impreuna cu procentajul acestora folosit in amestec.
In legatura cu administrarea mineralelor, o reteta corespunzatoare si la indemana ar fi compusa din :
                                                        - Fosfomar                          82,5 %
                                                        - Sare furajera    iodata        15 %
                                                        - Sulfat de fier                      1,2 %
                                                        - Sulfat de magneziu             1 %
                                                        - sulfat de cupru                   0,3 %
Aceasta formula se poate asigura prin realizarea de catre crescatorul interesat a unei turte care sa contina urmatoarele 50 % nisip grosier sau pietricele, 25 % var stins, 10 % scoici si coji de oua pisate, 10 % sare de bucatarie, si 5 % carbune de lemn. Se amecteca componentele si se umecteazasi se amesteca pentru a se obtine o masa compacta din care se face turta.
  Pe langa ratia de graute si turta de minerale , se va pune la dispozitia porumbeilor hrana verde la discretie formata din spanac, salata, frunze de papadie, varza, morcovi rasi, etc, maruntile si eventual presarete cu putina sare.
  Celor ce nu au timpul necesar urmarii ratiilor de mancare, dar si celor ce nu de putine ori au avut probleme cu calitatea grauntelor cumparate din piata, le recomand folosirea furajelor uscate sub forma de mici palete, fabricate de firmele specializate de hrana animala si care-si permit un control fito-sanitar al componentelor folosite in retete cat si depozitarea in conditii stricte a acestora.

Arta si pasiunea, dintr-o lovitura !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu