miercuri, 6 octombrie 2010

STIATI CA.....





- greutatea corporala medie a unui porumbel este de 400 grame?
- porumbeii beau in medie 45 ml de apa pe zi (cu limite intre 20 – 60 ml)?
- porumbeii masculi au doua testicule, iar porumbitele au un singur ovar?
- porumbeii consuma zilnice 40 grame graunte, in medie a opta parte din greutatea lor corporala (cu limite intre 20 – 100 grame)?
- smulgerea unei pene este mult mai dureroasa decat incizia pielii?
- porumbeii au niste glande speciale in pleoape care produc un mucus care face ca lacrimile sa adere de ochi (conjunctiva). Aceasta adaptare permite porumbeilor sa zboare chiar in timpul perioadelor foarte uscate si calduroase, fara ca suprafata ochiului sa se usuce?
- temperatura corporala normala a porumbelului este de 41,8 C?
- volumul sangelui la porumbel este in medie de 32 ml?
- pulsul porumbelului este in medie de 140-400 batai pe minut?
- porumbeii orbi (prin accidente) pot gasi drumul catre casa?
- culoarea stralucitoare a irisului se datoreaza unei mici picaturi de grasime care reflecta lumina. Cand porumbelul este bolnav, aceasta picatura de grasime este absorbita de organism iar culoarea irisului devine estompata?
- la porumbei, plamanii sunt interconectati cu niste cavitati din anumite oase (oase pneumatice) ca de pilda oasele aripilor, picioarelor, umerilor, spinarii si coastelor. Cand oasele aripii sunt fracturate, iar osul rupt perforeaza pielea, porumbelul poate respira pe aici chiar daca ciocul si narile sunt astupate?
- daca porumbelul nu-si poate misca coastele, in care in care este contentionat prea strans, el se va sufoca in circa 1 minut?
- porumbeii, ca si alte pasari, au o structura unica si bizara numita pecten, care este situat la capatul nervului optic in spatele ochiului. Acesta este capabil sa imbunatateasca claritatea vederii si este, de asemenea, un ajutor in navigarea de la lunga distanta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu